Toamna, cu frunzele ei colorate și zilele ei blânde, cu parfum de dovleac copt și gust de mere, este o sursă inepuizabilă de inspirație pentru povești pline de magie. 

În vechime, oamenii priveau anotimpurile ca pe niște entități misterioase și sacre. Fiecare dintre ele avea propriile sale mituri și legende, iar toamna nu face excepție.

Mitul Zeiței Toamnei

În multe culturi antice, toamna era personificată printr-o zeiță. În mitologia greacă, Demeter era zeița agriculturii care aducea roadele toamnei. 

Ea a avut o fiică pe nume Persefona, răpită de Hades, zeul lumii subterane. Durerea lui Demeter pentru pierderea fiicei sale ar fi fost atât de mare încât a refuzat să mai lase pământul să rodească. 

Abia când Persefona a fost permis să-și petreacă jumătate din an la suprafață cu mama sa, Demeter a permis recolta să crească din nou – simbolizând astfel ciclul anotimpurilor.

Legenda Corbului

În tradițiile indigene nord-americane există o poveste fascinantă despre cum a apărut toamna. Se spune că inițial totul era vară, dar un corb vrăjitor, gelos pe frumusețea luminoasă a verii, a furat o parte din soare și a ascuns-o într-un dovleac. 

Când ceilalți păsări au reușit să recupereze bucata de soare, corbul s-a răzbunat transformând frunzele verzi ale copacilor în culori de foc – roșu, portocaliu și galben.

Tradiția Pomului Abundenței

În multe culturi europene exista obiceiul ca la sfârșitul recoltei să se lase un copac sau un tufiș neadunat, cunoscut sub numele de „Pomul Abundenței”. 

Acesta era menit să aducă noroc și prosperitate pentru anul următor. În unele locuri se credea că Pomul Abundenței este casa zânelor sau spiritele recoltei care ajutau la creșterea plantelor.

Festivalurile Toamnei

Toamna este marcată și prin numeroase festivaluri care celebrează recolta abundentă. Cel mai cunoscut este probabil Halloween-ul, cu originile sale în vechiul festival celtic Samhain. 

În această noapte se credea că lumea fizică și cea spirituală se intersectează, permițând spiritelor să treacă ușor între ele. Oamenii aprindeau focuri și purtau măști pentru a îndepărta spiritele rele.

Miturile și legendele toamnei ne reamintesc de legătura strânsă dintre om și natură, de respectul și venerația pe care oamenii le-au avut întotdeauna pentru ciclurile naturii. 

Ele ne învață să apreciem frumusețea efemeră a toamnei, cu culorile ei vii și roadele ei bogate. Așadar, data viitoare când veți vedea un copac înflorit sau veți gusta dintr-un dovleac copt, amintiți-vă de aceste povești vechi care țes un covor magic peste lumea noastră obișnuită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *