Care sunt criteriile care definesc potentialul de investitie al unui vin? Acceseaza acest articol pentru mai multe informatii!

Care sunt criteriile care definesc potentialul de investitie al unui vin? Iata mai multe informatii de interes pentru tine!

Desi toate vinurile au caracterul si personalitatea lor, nu toate vinurile au si potential de investitie. Vazuta in trecut ca pe o distractie rezervata elitei si nu tocmai accesibila publicului larg, astazi investitia in vin, desi un proces destul de complex, nu mai reprezinta o provocare majora.

Nenumarate publicatii de specialitate din domeniu, prezinta solutii profesionale pentru stocarea vinului, fonduri de investitii specifice, burse de vinuri, licitatii si chiar modalitati de tranzactionare a acestuia plus multe informatii utile.

Exista chiar site-uri unde investitia in vin este posibila fara sa detineti fizic sticlele pe care le tranzactionati sau care ofera solutii de pastrare a vinului in facilitati de specialitate.

Desigur, nu toti cei ce investesc in vin o fac pentru obtinerea de profit, desi piata vinului fin este mult mai putin volatila decat imobiliarele de exemplu, si a depasit in ultima decada majoritatea actiunilor globale si a fondurilor ce sunt tranzactionate la bursa.

Calitatea si raritatea unei sticle de vin bun poate creste in timp si la fel si valoarea acesteia, dar, investitia in vin este pentru unii doar o pasiune personala.

Pentru anumiti pasionati de vin, mai ales daca exista posibilitatea depozitarii corespunzatoare, investitia in vin este mai mult un hobby, de multe ori costisitor si reprezinta o contributie in rasfatul simturilor proprii.

Exista o mandrie aparte atunci cand ai investit intr-o sticla de vin si peste ani o deschizi si te bucuri de ea.

In randurile ce urmeaza nu vom elabora despre investitia in vin ci despre primul pas al acestui proces, mai exact: cum identifici un vin care are potential de investitie?
Vinul ce detine calitate investitionala reprezinta in linii mari un vin ce are sanse mari sa creasca in valoare intr-o perioada de aproximativ 5 pana la 10 ani.

Identificarea oportunitatii de investitie se face simplu conform a 6 criterii majore: raritate, varsta, evaluarile criticilor, origine, vintage favorabil si aprecierea pretului. Acestea fiind spuse, le vom detalia individual pentru o mai buna intelegere. 

Raritatea – vinuri mai greu accesibile

Vorbim aici de vinuri dezirabile, vinurile cu o oferta scazuta si care sunt rare pe piata   sau au caracter exclusiv. Valabil si in multe alte domenii, cu cat ceva este mai greu de obtinut cu atat este mai dorit, iar aceasta trasatura le face de multe ori si mai costisitoare.

Vinurile din editii limitate si cele cu cantitati finite se prezinta in loturi mici, ceea ce inseamna ca cererea pentru ele depaseste productia, facandu-le si mai dorite. Bazandu-ne pe acest rationament, investitia poate fi una mai considerabila financiar, dar si profitul viitor este pe masura asteptarilor.

Varsta – vinuri demne de imbatranire

Sortimentele de vin care prezinta potentialul de a se dezvolta si de a imbatrani armonios o data cu anii sunt considerate vrednice de investitie. Un vin este asteptat ca isi va creste valoarea in timp daca este un vin echilibrat, adica prezinta un nivel potrivit de aciditate, alcool, aroma si taninuri.

Un exemplu bun aici sunt vinurile produse in Toscana in Italia, zone desemnate ca „zone viticole” consacrate si care tind sa fie mai valoroase in timp. Vinurile ce reprezinta o oportunitate buna pentru investitii sunt vinuri longevive ce ating maturitatea optima la cel putin 10 ani de la imbuteliere si pot chiar imbatrani peste 20 de ani.

Evaluarile criticilor – vinuri apreciate de specialisti

Evaluarile criticilor din domeniu si parerile specialistilor cresc indiscutabil prestigiul unui sortiment de vin. Un vin cu un scor critic bun este de regula un vin cautat si deci de multe ori o investitie sigura sau cu riscuri foarte mici.

Urmarind competitiile anuale internationale si verificand castigatorii acestora este o practica ce iti asigura reusita investitiei. Un vin este numit de calitate superioara atunci cand obtine un scor mediu de 95% sau chiar mai mare, pretul de achizitie fiind afectat si el de rezultatele obtinute. Daca alegi sa investesti in calitate, rezultatele vor fi si ele unele remarcabile.

Origine – vinuri provenite de la producatori cu capital de marca puternic

Provenienta vinului spune foarte multe despre acesta inca din faza incipienta. Vinificatorii de inalta reputatie sunt recunoscuti de pasionatii de vinuri exact cum brand-urile masinilor sunt recunoscute de impatimitii de autoturisme.

Asa cum Germania si-a castigat un renume in lumea autovehiculelor datorita atributelor apreciate pe care produsele lor le detin asa si in lumea vinificatorilor existe zone considerate ca fiind superioare si care produc vinuri de o calitate indiscutabila.

Compozitia solului, echilibrul dintre soare si precipitatii, sortimentul de struguri, traditiile zonei si tehnologia folosita sunt esentiale pentru vinurile fine si viticultura de inalta calitate.

Amintim aici  Chianti, Bordeaux, Sonoma, Bordeaux, Valea Rodanului si Toscana, ce sunt recunoscute ca producatoare de vinuri exceptionale si distinctive.

Vintage favorabil – anul in care au fost culesi strugurii

Chiar daca doua vinuri particulare sunt din aceeasi podgorie si sunt acelasi soi, realizate cu aceleasi tehnici si de aceiasi crama renumita, un 2011 va avea un gust destul de diferit fata de un 2018.

Fiecare producator are in palmares un anumit an in care a produs o recolta aparte si, prin urmare, vinuri extrem de apreciate cu o nota distincta. Este un fenomen foarte cunoscut intre pasionatii de vin ca adevaratii cunoscatori nu comanda o sticla doar de la o anumita crama sau un anume sortiment ci sunt foarte pretentiosi si cu anul de productie.

Vinurile produse din unele dintre cele mai bune recolte ale unei regiuni vor avea intotdeauna si cotatii de pret mai mari si vor fi mai cautate, iar acesta este un aspect foarte important pentru investitia ta.

Aprecierea pretului – minimizarea riscurilor

Investitia in vin este o afacere pertinenta cu o piata in plina expansiune si este foarte important la inceput sa stabilesti cat de mult esti dispus sa investesti, ce fel de portofoliu vrei sa construiesti si cum urmeaza sa pastrezi vinurile.

Multe criterii pe care le analizezi pot fi subiective si fiecare investitie vine cu un anumit risc sau cu o incertitudine atasata. O practica foarte buna este sa urmaresti tendintele pietei mondiale ale vinului si estimarile specialistilor in domeniu pentru diminuarea riscurilor la care va supuneti.

Recomandarea acestora este sa alegeti vinuri al caror valoare este estimata sa creasca in urmatorii 10 ani. Cunoasterea reprezinta putere si aceasta este o practica des intalnita si in investitiile clasice la bursa. Chiar daca nu va fereste itegral de riscuri, le poate minimiza.
 
Urmarind acesti sase factori simplii, este usor sa intelegi daca vinul merita investitia sau aceasta este de prisos. Nu de putine ori, multi colectionari, in urma unei evaluari de specialitate, au aflat ca detineau sticle mult mai valoaroase decat credeau initial dar exista si cazuri contrare.

Pentru ca investitia sa fie una sigura, apelati mereu doar la furnizori de incredere pentru ca exista si riscuri ascunse. Ca regula generala, daca pretul de achizitie al unui vin cu potential de investitie este prea bun sa fie adevarat, probabil asa si este!
 

6 thoughts on “Cum identifici un vin care are potential de investitie?

  1. De asemenea, autorul subliniaza avantajele colaborarii dintre tableta grafica Wacom Intuos Pro si aplicatiile din Creative Cloud, oferind artistilor posibilitatea de a explora noi tehnici si stiluri artistice. Integrarea perfecta a dispozitivului in fluxul de lucru al creatorilor de continut digital este unul dintre punctele forte ale acestui echipament.

  2. Articolul prezinta in detaliu caracteristicile principale ale tabletei grafice Wacom Intuos Pro, evidentiind beneficiile acesteia pentru artistii digitali. Cu o precizie deosebita si o gama larga de functii personalizabile, acest dispozitiv se remarca prin performanta si versatilitate.

  3. Folosesc tableta grafica Wacom de ceva timp si sunt extrem de multumit de performanta ei. Recomand cu incredere acest brand tuturor celor pasionati de desen digital.

  4. Ma bucur sa vad ca exista atat de multe informatii utile despre tabletele grafice Wacom. Articolul este bine structurat si ofera detalii importante despre cum sa alegi modelul potrivit nevoilor tale.

  5. Este impresionant cum tehnologia avanseaza si cum putem folosi tabletele grafice pentru a crea opere de arta incredibile. Wacom este un lider in domeniu si acest articol ilustreaza perfect avantajele utilizarii lor.

  6. Articolul este foarte util pentru cei care doresc sa-si imbunatateasca abilitatile de desen digital. Wacom ofera produse de calitate care pot face diferenta in performanta artistica.

Comments are closed.