Evolutia mocasinilor pentru femei a fost enorma. Si in ultimii ani au devenit un element de baza in orice garderoba.

Am vazut cum au trecut de la a fi perceputi ca un pantof care ne amintea de scoala la a fi recunoscuti ca o piesa foarte eleganta. In prezent exista numeroase modele de mocasini dama si o gama variata de materiale din care acestia sunt facuti.

Mocasinii sunt pentru oricine

Una dintre ideile de baza de la crearea acestui model si dezvoltarea lui in Statele Unite si Europa, este ca mocasinii au fost folositi atat de barbati, cat si de femei.

Versatilitatea, stilul si confortul lor au facut din ei o piesa cu adevarat unisex inca de la origine. Acum poti gasi mocasini dama piele care seamana foarte bine cu modelele pentru barbati.

Era usor in anii 1930 si 1940 sa vezi in mass-media actrite de la Hollywood purtand mocasini penny. De fapt, dezvoltarea unei estetici feminine mai profesioniste si mai casual a facut ca mocasinii sa faca parte din garderoba femeii moderne din acea perioada.

Combinatia lor cea mai obisnuita cand a venit vorba de tinute a fost cu pantaloni de toate croiurile si lungimile. Si pe de alta parte, mocasinul a fost purtat ca pantof casual de fetele mai tinere, atat in acest deceniu, cat si in urmatorii.

Erau si atunci disponibili mocasini ieftini si mocasini scumpi

In anii 1950, stilul feminin al vremii s-a transformat in tocuri si pantofi eleganti. Dar pantofii nu s-au rezumat doar la atat si au inceput sa se poarte mocasini dama piele intoarsa. Iar femeia muncitoare si profesionista isi deschide paleta preferintelor catre incaltamintea joasa.

Aici, alaturi de balerinii, mocasinii vor fi predominanti. Sunt un model cu o estetica diferita si absolut modern, unisex si contemporan.

Mocasini si stilul urban

Una dintre primele miscari sau subculturi urbane care au aparut in lumea occidentala au fost Beatnikii. Si in cadrul ideilor lor egalitare in ceea ce priveste genul, stilul va fi in conformitate cu postulatele lor.

Pantofii josi faceau parte din felul de a se imbraca femeile beatnik. Si alaturi de sandale si balerini, mocasinii au aparut ca un alt stil al acestei miscari, in categoria pantofi dama casual.

De la aceste prime femei care erau atat de contemporane in ideile si vietile lor, o parte din etica si estetica lor au fost transmise urmatoarelor stiluri urban.

Desi este adevarat ca tinerelor din anii saizeci le placea tocul jos, ca in Mary Jane sau „pantofii bunicii”, au fost populari si mocasinii.
Intre timp, in lumea muncii, mocasinii, atat clasicii penny loafers, cat si mocasinii cu ciucuri, erau inca foarte populari.

Si mai ales cu pantaloni, evolutia mocasinilor de dama a continuat atat in anii 1960, cat si in anii 1970.

In anii optzeci, mocasinii au cunoscut o explozie in care au fost purtati de noile genuri de street style si de diversele vedetele din muzica, devenind pantofi de dama foarte cautati.

In acelasi timp, datorita influentei americane, ei au fost vazuti in paturi sociale foarte conservatoare. In acelasi timp, datorita confortului si durabilitatii lor, erau purtati in scoli de ambele sexe.

Mocasini in secolul 21

Si asa in deceniile urmatoare mocasinii au continuat sa fie purtati de fanii pantofilor fara sireturi. In acelasi timp, pentru publicul mainstream, acestia au fost o optiune pentru tinuta casual, mai ales vara.

Ciclic, au avut o oarecare renastere, mai ales cu ajutorul marcilor de lux, in principal italiene. In aceasta situatie, in aceste primele decenii ale secolului XXI, alaturi de ascensiunea stilului casual, unul dintre elementele care a revenit cel mai puternic au fost mocasinii.

Curios, ca la inceput, trendul a venit din Statele Unite. Am vazut tineri sosind de acolo, combinandu-i cu tot felul de stiluri, chiar si cu ceva care ne socheaza inca in Europa, imbracamintea sport.

Confortabili, rezistenti, usor de purtat si usor de combinat, era logic ca acestia sa fie un succes la inceputul secolului. Avantajele lor fata de alte modele sunt clare. Au mai mult material, sunt potriviti pentru toate anotimpurile, rezista la frig si ploi si sunt o adevarata placere la mers.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}

4 thoughts on “Evolutia mocasinilor de dama – o istorie a elegantei

  1. Am fost impresionat de precizia si sensibilitatea tabletelor grafice Wacom prezentate in articol. Tehnologia avansata a acestor dispozitive le face ideale pentru profesionistii din domeniul design-ului si artei digitale. De asemenea, informatiile referitoare la compatibilitatea cu diverse programe software sunt foarte utile pentru cei care lucreaza cu programe specifice.

  2. Articolul este foarte util in special pentru persoanele pasionate de design grafic sau desen digital. Wacom este o marca de renume in industrie si ofera produse de calitate superioara, iar acest articol prezinta avantajele utilizarii tabletelor grafice Wacom. Este interesant faptul ca sunt prezentate diferite tipuri de tablete grafice si functiile acestora, ceea ce poate ajuta cititorii sa aleaga produsul potrivit nevoilor lor.

  3. Ma impresioneaza performanta acestui model de tableta grafica Wacom si posibilitatile sale creative nelimitate. Functia wireless si suportul pentru mai multe monitoare sunt aspecte care aduc un plus de confort utilizatorilor. De asemenea, faptul ca tableta poate fi folosita atat pentru desen cat si pentru editare foto este foarte util pentru profesionistii din industria creativa.

  4. Articolul este foarte informativ, explicand in detaliu caracteristicile tabletei grafice Wacom Intuos Pro. Ma bucur sa aflu ca aceasta tableta vine cu un stylus sensibil la presiune si inclinatie, ceea ce o face ideala pentru artisti si designeri. De asemenea, functia Touch Ring si butoanele personalizabile sunt extrem de utile pentru imbunatatirea fluxului de lucru.

Comments are closed.