
Elementul interior de langa canapele si fotolii, inventat pentru a gazdui ziare si reviste, o ceasca de cafea sau un pahar cu o bautura, si care a suferit transformari serioase, este masuta, functionalitatea sa actuala fiind mult mai larga. Atitudinea designerilor fata de o astfel de piesa de mobilier s-a schimbat. Paleta de stiluri, materiale si decor impresioneaza prin versatilitatea sa, fiind implicate idei arhitecturale traditionale si neobisnuite.
Caracteristici de proiectare
In principiu, designul masutei de cafea nu difera de cel obisnuit. Elementele sale de baza sunt:
• picioare sau suport pentru stand;
• blatul mesei.
in plus, pot exista buzunare pentru carti, reviste si ziare sau rafturi situate sub masa.
Caracteristica principala a masutei este inaltimea de la 40 la 50 cm. Acest standard este aplicat gratie arhitectului constructivist Le Corbusier. Masa inventata de celebrul elvetian este multifunctionala: poate juca si rolul de noptiera sau consola. Acum designerii nu adera la astfel de cadre stricte, oferind modele putin mai inalte – pana la 60 cm si, uneori, mai reduse – maximum 10-15 cm. Dar mobilierul cu o inaltime atat de redusa este mai mult decorativ decat functional.
Masuta – Materiale
Pentru masutele de cafea in variante moderne, sunt utilizate materialele naturale si sintetice. Printre acestea exista modele realizate din materiale combinate, potrivite pentru toate elementele structurale: lemn, metal, plastic, MDF, piatra naturala si artificiala. Altele, precum sticla si pielea, sunt utilizate de obicei numai pentru blaturi, iar elementele de fixare pentru mobilier sunt de obicei metalice.
Designerii moderni folosesc materii prime individuale sau in diferite combinatii. De exemplu, exista modele de masute care sunt complet din lemn sau plastic, precum si din doua sau trei materiale: picioare metalice si un blat din lemn sau sticla.
…
Citeste continuarea aici: Masuta si mese de servire pentru interioarele tale