De obicei cand alegi lenjeria de pat o faci in conformitate cu designul dormitorului tau, insa cand vine vorba de materialul si tesatura din care este confectionata ne impiedicam de o bariera.

Cel mai cunoscut material pentru lenjeriile de pat este fara doar si poate bmbacul este usor de ingrijit, rezistent, prietenos cu pielea. Insa ce faci cand trebuie sa alegi din ce tip de bumbac sa fie lenjeria ta?

Noi iti vom prezenta caracteristicile tipurilor de bumbac pentru a putea gasi raspunsul corect.

Bumbacul egiptean

Bumbacul egiptean provine din plantele cultivate pe Valea Nilului, iar fibrele sunt extrem de lungi si rasucite, ceea ce-i confera durabilitate si o textura moale, aproape matasoasa.

Chiar si dupa multe spalari, acest tip de tesatura cu densitate mare ramane la fel de groasa, iar asta inseamna ca lenjeria nu se va rupe precum una obisnuita.

Poti recunoaste bumbacul egiptean autentic datorita unei embleme care reprezinta o floare intr-un triunghi, dar si dupa pretul ridicat, justificat de calitatile sale deosebite.

Bumbacul american

Acesta este cel mai comun tip de bumbac, originar de pe continentul american si astazi cultivat peste tot in lume. Fibrele sale au o lungime medie si o culoare alb-galbui, iar prin prelucrarea acestora se obtin tesaturi de o rezistenta medie.

Cu toate ca nu este la fel de fin ca bumbacul egiptean, bumbacul american este apreciat datorita raportului bun calitate-pret.

Bumbacul Pima

Obtinut prin incrucisarea bumbacului egiptean cu cel american, acest tip de bumbac a fost denumit dupa amerindienii Pima care l-au cultivat prima data in Arizona pentru Departamentul de Agricultura al Statelor Unite.

Are o nuanta de alb-crem, mergand uneori chiar spre brun, iar firele obtinute au un aspect lucios. Lenjeriile de pat din bumbac pima (marca sub care este comercializat se numeste Supima) sunt rezistente datorita lungimii fibrelor, moi si fine la atingere.

Vei mai intalni si alte tesaturi care includ bumbacul in denumire, insa acestea se refera la procesul de finisare.

Bumbac pieptanat

Lenjeria de pat din bumbac pieptanat are o rezistenta crescuta, obtinuta printr-un procedeu de uniformizare a fibrelor care le elimina pe cele scurte si defecte, odata cu impuritatile, si este neted la atingere.

Bumbacul percale

Termenul „percale” se refera la un tip de tesatura compacta si fina, foarte rezistenta. Lenjeria din bumbac percale poate fi realizata ori din bumbac 100%, ori din bumbac in amestec cu alte fibre naturale sau sintetice, si are o textura mata, lipsita de luciu.

Bumbacul ranforsat

Ranforsarea este cea mai intalnita varianta de tesatura in industria lenjeriilor de pat. Bumbacul ranforsat este rezistent si usor de intretinut, varianta creponata fiind cea mai populara datorita faptului ca nu mai necesita calcare. Are un aspect mat si mentine mai bine caldura.

Bumbacul satinat

Lenjeria confectionata din bumbac satinat contine fibre pieptanate din bumbac 100%, oferind astfel un aspect lucios, precum cel al matasii. Acest tip de bumbac isi pastreaza foarte bine culorile in timp, fiind moale la atingere.

Bumbac jacard

Putin stiu cine a inventat primul razboi de tesut semiautomat, Joseph Marie Jacquard, de aici si denumirea acestui tip de bumbac care prin complexitatea tesaturilor lenjeriile au un aspect brodat.

Metoda prin care se realizeaza acest tip de bumbac este prin impletirea firelor, dand astfel un plus de rezistenta materialului.

Lenjeriile de pat pot parea un accesoriu banal, pana la proba contrarie. O lenjerie buna inseamna si un somn bun, asa ca urmeaza sfaturile de mai sus si vei beneficia de o calitate inalta a urmatorului set de lenjerii de pat.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}